Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Ellis Island: vstupní brána do Ameriky II.

Imigrační mašinérii na Ellisově ostrově se za dobu její existence dostalo mnoha přezdívek. Výstižným pojmenováním je třeba „Vstupní brána do USA“, případně „Vstupní brána ke svobodě“.

Nejznámější z přezdívek však zůstává ta, kterou použil Charles Guggenheim jako název svého dokumentárního filmu: „Island of Tears, Island of Hope“, tedy „Ostrov slz, Ostrov nadějí“.

A jak imigrační proces vlastně probíhal? Začínal ještě na lodích před Verrazanovou úžinou, kam se k připlouvajícímu plavidlu vypravovali lékaři a imigrační pracovníci na první prohlídku cestujících. Poté lodě připluli na Manhattan a drtivá většina jejich osazenstva byla dopravována trajekty na ostrov Ellis Island.

Zde lidé vstupovali do prostoru imigrační stanice – nejdříve museli v tzv. Baggage Room odevzdat veškerá zavazadla a poté stoupali po příkrých schodech do Registrační místnosti, přičemž tento výstup tvořil jednu ze součástí separačního procesu. Po stranách schodů totiž postávali lékaři a kontrovali, zda někomu výstup působí potíže. Pokud se tak stalo, označili jeho oblečení křídou a podrobili ho důkladnější lékařské prohlídce.

Po zdolání schodů už vystrašení a dlouhou plavbou vysílení lidé vstupovali do velkolepé Registrační místnosti. Imigrační inspektoři se jich tázali na základních 31 údajů a mimo jiné požadovali, aby měl každý nový příchozí k dispozici částku nejméně 18 USD, se kterou by mohl v Americe začít nový život. Kdo měl štěstí a touto kontrolou prošel, zdržel se na Ellis Islandu několik minut, maximálně hodin.

V místní směnárně si po obdržení vysněného povolení vyměnil peníze, drahé kovy či šperky na dolary, mohl si koupit železniční jízdenku (jen jedna třetina připuštěných zůstávala v New Yorku), vrátil se pro svá zavazadla a dostal možnost začít snít svůj sen. Asi dvacet procent z celkového počtu příchozích takové štěstí nemělo a tito lidé si na Ellis Island museli pobýt několik dní či týdnů, aby mohli být dále prověřováni. 

Během druhé světové války přistěhovalce na ostrově vystřídali nepřátelé Spojenců – Ellisův ostrov tehdy sloužil jako zadržovací tábor a v průběhu válečných let tu bylo drženo na 8000 Němců, Italů a Japonců obviněných ze špionáže či sabotáže.

Augustus Frederick Sherman pracoval jako vrchní registrační úředník na ostrově Ellis Island v letech 1892 až 1925. Byl neškoleným, avšak nadaným fotografem, který po sobě zanechal stovky snímků, jimiž zachytil vystěhovaleckou horečku. Fascinován různým původem uprchlíků a kulturním prostředím, z nějž vzešli, vytvořil strhující sérii portrétů, které nabízejí divákům působivý pohled na toto dynamické období americké historie. Vzhledem k úrovni tehdejšího fotografického řemesla, kdy se fotilo skříňovými kamerami s dlouhou expozicí, je obdivuhodné, že dokázal při své běžné práci vytvořit takové množství snímků.

Zřejmě díky pozici vrchního úředníka neměl Sherman problém imigranty přemluvit, aby vylovili z kufru své nejlepší oblečení nebo národní kroje a zapózovali mu před objektivem. Vedle portrétů rumunských pastevců, ruských kozáků, romských rodin, Bavorů s tralaláčky či Turků s turbany můžeme v Shermanově kolekci zahlédnout i krojované slovenské běžence z Československa.

 

 

 

 

Autor: Jaroslav Hiřman | neděle 31.7.2016 10:00 | karma článku: 15,65 | přečteno: 403x
  • Další články autora

Jaroslav Hiřman

Děda

Jsme pod takovým tlakem různých zdrojů informací - média, propaganda, reklama, kolegové atd., že velice často zapomeneme na základní zdroje, které nás zformovaly a ovlivnily. Na rodinu a přátele.

1.6.2017 v 11:10 | Karma: 20,18 | Přečteno: 429x | Diskuse| Ostatní

Jaroslav Hiřman

Kavárna

Kavárna (francouzsky aj. café) je společenské místo podobné restauraci, kde se podávají teplé i studené nápoje, ale především káva a jiný doplňující sortiment zboží jak například sladké zákusky (dorty) ke kávě, slané sendviče

17.11.2016 v 12:11 | Karma: 16,62 | Přečteno: 545x | Diskuse| Společnost

Jaroslav Hiřman

Ellis Island: vstupní brána do Ameriky I.

Všichni přišli snít svůj americký sen, všichni chtěli lepší život. A všichni museli projít legendárním Ellis Islandem – imigrační vstupní branou do Spojených států.

31.7.2016 v 11:05 | Karma: 16,23 | Přečteno: 444x | Diskuse| Ostatní

Jaroslav Hiřman

Rodina bez uvozovek

„Jirko a Honzíku, máte všechno do školy? Věci na tělocvik, úkoly, klíče a penál? Anežko, obouváš si botičky obráceně. Které nožička je levá? A Jirko, vyzvedneš Honzíka z družiny, půjdete za Anežkou do školky a počkáte na tátu.“

15.7.2016 v 8:40 | Karma: 20,97 | Přečteno: 814x | Diskuse| Společnost

Jaroslav Hiřman

Josef Mašín, hrdina nejen od Zborova

2.7.1917 proběhlo u městečka Zborov na Ukrajině vojenským významem jedno z nejmenších, ale zásadní pro další formování čsl. jednotek v Rusku, ale především pro zdárný rozvoj, podporu a uznání myšlenek Čsl. zahraničního odboje.

1.7.2016 v 16:00 | Karma: 21,87 | Přečteno: 626x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

USA a Čína musí být partnery, řekl Si. Blinken mu vyčetl podporu Ruska

26. dubna 2024  13:10

Ve vztazích mezi Čínou a Spojenými státy zůstává mnoho problémů. Musí ale být spíše partnery než...

KOMENTÁŘ: Byrokracie s vízy? Přitvrdíme. Jak Česko zařízlo studenty z ciziny

26. dubna 2024

Premium Nenápadná úřední klička zásadně zkomplikovala život zahraničních studentů v Česku. Stát ještě...

Podvodník prodával falešné vstupenky na koncerty i sport, naletělo mu 500 lidí

26. dubna 2024  12:50

Falešné vstupenky na kulturní a sportovní akce nabízel na internetu muž z Uherskohradišťska, který...

V kontejneru vzplála stará elektrobaterie, patrně kvůli technické závadě

26. dubna 2024  12:45

Zřejmě závada na staré elektrobaterii způsobila páteční požár kontejneru na skladování...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 13
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 455x
Nejsem politik a ani ekonom. Zajímám se o historii, genealogii a život. Jsem si vědom, že nejsem zrovna spisovatel, ale těžko se tady budu vyjadřovat pomocí technických výkresů.

Seznam rubrik